Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

€ 578,3 miljoen ISDE subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers in 2025

Tijdens Prinsjesdag 2024 maakte klimaatminister Hermans bekend dat er 578,3 miljoen euro aan ISDE subsidie beschikbaar komt voor duurzame projecten in 2025. Het gaat hierbij om isolatie, warmtepompen en zonneboilers.

 

Wat houdt de ISDE subsidie precies in?

Verduurzaam je je woning? Dan kan je de ISDE subsidie aanvragen voor onder meer isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Voor 2024 maakte de overheid 600 miljoen euro beschikbaar voor deze subsidies. In 2025 gaat het om € 578,3 miljoen aan subsidie. Voor warmtepompen en zonneboilers is er een vast bedrag en bij isolatie hangt het bedrag af van het aantal m² dat je laat isoleren. Als je 2 of meer klussen laat uitvoeren, heb je ook recht op een hoger subsidiebedrag.

Naast deze subsidie gaat het ministerie van Klimaat en Groene Groei ook door met het Nationaal isolatieprogramma. Het doel is dat voor 2030 minimaal 2,5 miljoen woningen goed geïsoleerd zijn. Het gaat om minstens 1,5 miljoen woningen met zeer slechte isolatie en energielabel E, F of G.

subsidie ISDE 2025

 

Voorwaarden van de ISDE subsidie

Om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie moet je sowieso voldoen aan een aantal eisen:

  • Je moet eigenaar zijn van de woning.
  • Je moet zelf in de woning wonen.
  • Je hebt tot 24 maanden na de installatie/plaatsing om de eerste subsidie aan te vragen.
  • Je moet een vakspecialist inschakelen voor je energiezuinige maatregelen.
  • Je moet de isolatie, warmtepomp, zonneboiler, … nieuw aanschaffen.

 

Hoe kan ik een ISDE subsidie aanvragen?

Om de subsidie aan te vragen, moet je een aantal stappen volgen. Hieronder bespreken we deze stappen iets uitgebreider:

 

  1. Voorwaarden bekijken per verduurzamingsklus

    Hoewel er vaste voorwaarden zijn, gelden er mogelijk nog extra voorwaarden voor jouw maatregel. Zo krijg je voor warmtepompen en zonneboilers een vast bedrag. Maar bij isolatiemaatregelen gelden er bv. een minimaal en maximaal aantal vierkante meters die je laat isoleren. Je moet ook voldoen aan een minimale isolatiewaarde.

  2. Zoek de meldcode op

    Het is belangrijk om een bewijs van betaling te hebben. Anders heb je geen recht op deze subsidie. Maar ook is het handig om de meldcode alvast te weten. Deze moet je namelijk toevoegen bij je aanvraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Controleer voor je de klus laat uitvoeren voor de zekerheid even de lijst met meldcodes. Als je verduurzamingsklus op de lijst staat, krijg je hier subsidie voor.

  3. Laat je verduurzamingsklus uitvoeren

    Nu is het tijd om je isolatiemateriaal, warmtepomp, zonneboiler, … te laten plaatsen. Een vakspecialist denkt hierbij natuurlijk graag met je mee. Zo komen jullie samen tot de beste optie voor jouw woning.

  4. Vraag de ISDE subsidie aan

    Als alle werkzaamheden klaar zijn, is het tijd om de subsidie aan te vragen via de website van de RVO. Hiervoor heb je een factuur & betaalbewijs, foto van de werkzaamheden en DigiD nodig. Ook de datum van aanschaf en installatie en de contactgegevens van het installatiebedrijf zijn van belang.

De ISDE subsidie aanvragen voor jouw verduurzamingsklus? Een specialist is op de hoogte van alle voorwaarden en helpt je bij je aanvraag. Kom vrijblijvend in contact met experts.

 

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten